Nyheter

Tips. Produktnyheter. Webinarer. Mässor.

Viktigt att veta när du skall byta lösenord

Vi har några grundregler som vi alltid följer när det gäller lösenord, som kanske kan vara till nytta för dig som står i begrepp att byta lösenord till en webbplats eller en app:

Huvudregel 1 – ha aldrig samma lösenord för olika platser. Det innebär att du skall inte ha samma lösenord på FaceBook som i din e-post, och om du har flera e-postkonton skall varje e-postkonto ha sitt eget lösenord. Detta innebär att om någon lyckas komma över ditt lösenord till FaceBook, så har den personen inte automatiskt tillgång till din e-post – vilket ju känns tryggt.

Huvudregel 2 – ha långa lösenord som är svåra att gissa. Detta innebär att lösenord som password, qwertyeller 12345 självfallet inte skall användas eftersom de är så lätta att gissa. Du skall inte heller ha lösenord som andra kan gissa sig till genom att ta reda på lite om dig. Om du har en hund som föddes 2012 och heter Lilla Gubben, så bör du således inte använda lösenordet lillagubben2014, eftersom det också är ganska enkelt att gissa.

Av Huvudreglerna framgår således att lösenord skall vara många, långa, ologiska och helt omöjliga att komma ihåg – vilket verkar vara en omöjlig uppgift att lösa. Därför har vi ytterligare en huvudregel:

Huvudregel 3 – se till att ha ett program som hjälper dig skapa säkra lösenord och som gör det enkelt att hålla reda på dem. Vi använder själva, och rekommenderar alltid, ett program som heter 1Password som finns för Mac, Windows, iOS (iPhone & iPad) samt Android. Med 1Password skapar du enkelt säkra lösenord, uppdaterar lösenord, får hjälp att hålla reda på lösenord samt synkroniserar lösenord mellan din dator, mobil och platta.

Det finns säkert andra produkter som gör samma sak, men vi har inte haft anledning att söka efter alternativ eftersom 1Password fungerar så bra.

Jörgen Olsson